- Kasım 17, 2022
- Yayınlayan: admin
- Kategori: masif ahşap yapılar
Masif Ahşap Yapı Nedir?
Ahşap Karkas veya Hafif Çerçeveli ahşap yapı sistemlerinin aksine, masif ahşap yapı yöntemi, tipik olarak, işlenmiş ahşap yapı malzemeleri(EWP) olan CLT masif ahşap paneller, Glulam, LVL, NLT, DLT vs Lamine ahşap kolonlar, sütunlar ve kirişler ile döşeme elemanları kullanılarak inşa edilir.
Masif Ahşap Yapının taşıyıcı sistemini oluşturan yük taşıyan duvarlar, kolonlar kirişler zemin ve çatı elemanları şantiye dışında fabrika ortamlarından ön üretim prefabrik olarak üretilir ve şantiyeye hazır olarak getirilir ve yerine monte edilir böylelikle inşat süresi çok kısaltılmış olur.
Masif Ahşap Yapının Mukavemeti Nasıldır?
Masif ahşap yapı, beton ve çelik gibi yüksek mukavemet değerleri için tasarlanır ve üretilir, ancak ağırlık olarak betondan 5 kat çelikten 15 kat daha hafiftir. Bu da deprem performansını olumlu yönde önemli ölçüde etkiler, Masif Ahşap yapılar deprem hasarlarına karşı çok daha dayanıklı ve avantajlıdır. Masif ahşap ürünler yapısal kerestelerin, aynı yönde veya çapraz şekilde biraraya getirilerek, tutkal veya çivi vida, ahşap dübel çelik blon vs birleştirici malzemelere basınç altında birleştirilmiş özel tasarım ürünlerdir ve genellikle katmanlardan oluşur. Masif Ahşap yapılar Katmanlı yapısı ile güçlü, yapısal yük taşıyan elemanlar oluşturur.
Masif Ahşap Yapı Çevreci mi?
Tipik olarak tutturucular kullanılarak laminasyon yoluyla oluşturulurlar. Masif ahşap, ahşap karkas(hafif çerçeveli) yapıların bazı bölümlerinde özellikle geniş açıklıklar ve fazla yük taşıtma ihtiyacı olan kısımlarda kullanılarak hibrit yapılar elde edilir. Masif Ahşap ayrıca karbon yoğun ve enerji verimli malzemeler oldukları için Yeşil Bina ve Sıfır Karbon hedefli yapılar için çevre dostu bir alternatiftir.
Masif Ahşap yapı elemanları ve sistemlerinin geliştirilmesi ile çok katlı ahşap yapıların önü açılmış ve birçok ülkede 20 katın üzerinde binalar yapılmış ve çok daha yüksek 70-90 katlı binalar tasarlanıp projelendirilmektedir. Masif ahşap yapılar ön üretimli elemanların yerinde montaj sistemi ile inşa edildikleri için temiz ve kuru bir şantiye ortamı sağlamakta, daha önce belirttiğimiz gibi çok hızlı(haftalar içinde) inşa edildikleri, malzemeler hafif olduğu için düşük nakliye ücretleri ve hizmet sürelerinin betonarme yapılara göre daha uzun olması, düşük karbon emisyonları ve enerji verimlilikleri yüksek olmaları gibi sebeplerle daha ekonomik olmaktadırlar.