- Kasım 10, 2022
- Yayınlayan: admin
- Kategori: ahsap karkas yapılar
Ahşap Karkas Yapı Nedir?
Ahşap Karkas yapı, Ahşap Çerçeveli yapı veya Ingilizce “Light Frame Construction” da denen sistem ile inşa edilen yapı anlamındadır. Diğer yapılarda olduğu gibi bu yöntemde de önce binanın mimari ve yapısal tasarımı yapılarak projelendirilir.
Uygulama detayları belirlenir. Sonra Ahşap Karkas yapı’nın yüksekliğine göre zemin düzenlemesi ve temel oluşturulur. Ahşap Karkas yapılar hafif olduğu için depreme karşı daha dayanıklıdır bu binaların temelleri de betonarme binalara göre daha hafif ve ekonomik olur. Bina hazırlanan taş veya beton zemin üzerine bazen de tercihe bağlı ahşap kazıklar üzerine yine ahşap zemin döşemesi üzerine kurulur.
Bu yöntemde binanın taşıyıcı sistemi genellikle 40×90 ve 40×140-190 mm kesitinde çam, ladin ve göknar yapısal ahşap dikme ve alt/üst başlıklar(kayıtlardan) dan oluşan çerçeve şeklindeki duvarlar üzerinde yükselir.
Ahşap karkas yapıların ölçüleri nasıldır?
Ahşap Karkas yapının Duvar kalınlıkları projede belirtilen şekilde dış cephelerde ve istenen yerlerde daha kalın iç duvarlarda genellikle daha dar olur. Örneğin dış duvarlar 16-20 cm kalınlıkta olurken iç duvarlar 10-12 cm gibi olur. Çerçeveler dikme ve kayıtların birbirine belirli hesaplara göre boyut ve adedi tespit edilmiş çiviler ile çakılması ile oluşturulur. Yerde oluşturulan çerçeveler duvar şeklinde ayağa kaldırılarak zeminde ilgili yere monte edilir.
Tercihe bağlı olarak zemin ile çerçeve arasına ısı ve ses izolasyonu için yalıtım bantları yerleştirilir. Çerçeve boşlukları taş yünü veya benzeri hafif izolasyon malzemeleri ile doldurulur. İhtiyaca göre çerçeveler OSB, Kontraplak ve/veya alçı levhalarla kapatılarak duvarlar oluşturulur. Duvar kaplama levhalarının çerçevelere çakılması belirli hesaplara göre tespit edilmiş çivilerle ve yine hesaplanmış aralıklarda olması gerekmektedir.
Ahşap karkas yapıların iç döşemeleri nasıl yapılır?
Bu şekilde Ahşap Karkas yapıyı oluşturulan duvarların üzerine yine statik hesaplarına göre belirlenmiş döşeme kirişleri çakılır. Bunların üzerine de tercihlere bağlı olarak Kontraplak, OSB, döşeme tahtası veya parke uygulanır.Tavanlar da tercihe bağlı olarak OSB, alçı levhalar, tavan tahtaları asma tavan sistemleri ile projeye uygun hale getirilir. Tavan ve döşeme arasında ihtiyaç duyulan mekanik elektrik ve elektronik tesisat geçirilir.
Islak zeminler usulüne uygun şekilde su yalıtım malzemeleri ile bohçalanarak su sızdırmaz hale getirilir. Mekanik ve elektrik tesisatları yanmaz, ısı ve su yalıtımlı borulama yöntemi duvar ve döşeme içlerinden uygulanır. Diğer görsel detaylar genel inşaat yöntemleri ile tamamlanır, Bu şekilde Ahşap Karkas yapı tamamlanmış olur.